4 Tips Sebelum Membeli Rumah

#𝟏 – 𝐁𝐞𝐥𝐢 𝐢𝐤𝐮𝐭 𝐤𝐞𝐦𝐚𝐦𝐩𝐮𝐚𝐧

Kebanyakkan orang terlepas pandang perkara ini keranan lebih mementingkan kosep “Tak kisah lah mahal pun asalkan ada rumah”. Ya memmang betul kita boleh membuat pinjaman yang tinggi tetapi kita kena fikir semula adakah kita mampu membayarnya di kemudian hari? Menyemak semula pendapatan dan pembelanjaan bulanan mampu memberikan gambaran yang terang stuktur kewangan anda bagi mambayar ansuran rumah yang anda hendak beli.

#𝟐 – 𝐊𝐞𝐧𝐚𝐥 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐢 𝐣𝐚𝐫𝐚𝐤

Kadang-kala jarak memainkan peranan dalam pembelian hartanah ini. Selalunya kebanyakkan orang lebih cenderung membeli rumah berdekatan dengan tempat kerja mereka. Ada juga yang cenderung mebeli rumah berdekatan dengan mall, kedai makan ,sekolah, kawasan riadah dan juga kedai runcit. Ini untuk menjimatkan kos petrol, tol dan juga masa anda yang amat berharga .

#𝟑 – 𝐌𝐞𝐧𝐞𝐥𝐢𝐭𝐢 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐞𝐤𝐢𝐭𝐚𝐫𝐚𝐧

Seperti yang telah diperkatakan di no 3 tadi pastikan kawasan yang hartanah anda mahu beli berdekatan dengan balai polis, sekolah dan kedai runcit atau restoran.Tiada lah di kemudian hari nanti merungut mahu membeli barangan dapur saja kene memmadu lebih 10 kilometer, nak hantar anak sekolah pula 15 kilometer. Pernah juga ada pelanggan kami yang mengatakan nak keluar hantar nak ke sekolah saja dah dekat 17 kilometer. Nak tahu apa kami buat kami nasihatkan beliau untuk menyewakan rumah tersebut dan membeli rumah baru dan duit sewa berkenaan digunakan untuk menanpung bayaran ansuran rumah baru berkenaan. Elakkan juga membeli hartanah berdekatan dengan kilang kerana akan ada risiko pencemaran disitu.

#𝟒 – 𝐏𝐞𝐫𝐭𝐢𝐦𝐛𝐚𝐧𝐠𝐤𝐚𝐧 𝐊𝐨𝐬 𝐓𝐚𝐦𝐛𝐚𝐡𝐚𝐧

Kos tambahan yang paling umum adalah maintenance fee. Perbelanjaan ini diperlukan untuk memastikan kemudahan kongsi dan bangunan berfungsi dengan baik. Adalah penting untuk menyemak semula harga ini sebelum membuat pembelian. Yuran penyelenggaraan boleh setinggi 50 sen setiap kaki persegi di sesetengah kawasan.

Nak tahu bagaimana kami bantu klien kami pilih hartanah di bawah nilai pasaran sehingga menjana untung ratusan ribu ringgit?Boleh hubungi kami melalui DM di Facebook ataupun jika ingin kami hubungi anda, boleh isi maklumat untuk dihubungi melalui link di bawah

https://share.hsforms.com/1uustpk6IRPmLKjRc7aTgAAc7k8j

#FanaCapitalSdnBhd #property #propertymarket #propertyinvestor #propertyinvestment #financial #financialservices #hartanah #kewangan #pelaburan #pelaburanmasadepan #pelaburanhartanah

 

 

Hubungi Kami untuk Bina Portfolio Idaman Anda

Leave a Reply