𝑵𝒂𝒌 𝑴𝒆𝒏𝒚𝒆𝒘𝒂 𝒕𝒂𝒑𝒊 𝒕𝒂𝒌 𝒕𝒂𝒉𝒖 𝒃𝒂𝒋𝒆𝒕 𝒚𝒂𝒏𝒈 𝒑𝒆𝒓𝒍𝒖 𝒅𝒊𝒔𝒆𝒅𝒊𝒂𝒌𝒂𝒏 ?

Beberapa hari lepas ada client Fana yang ingin menyewa rumah. Dia pun tanya lah Fana macam mana kiraan bayaran untuk sewa rumah ni and berapa anggaran yang perlu dia budget untuk menyewa satu unit. Okay sini Fana akan bagi contoh kiraan yang biasa orang guna dalam sewaan rumah.  

1+1 = 1 bulan deposit + 1 bulan sewa  

2+1 = 2 bulan deposit + 1 bulan sewa  

Kalau macam ni kita ambil contoh sewa rumah adalah RM 1000 bermakna jumlah yang dia perlu sediakan adalah RM 1000 + RM 1000 = RM 2000  

Begitu juga kiraan yang kedua itu RM 2000 + RM 1000 = RM 3000  

2.5+1 = 2.5 bulan deposit dan bil utiliti + 1 bulan sewa  

Bagi kiraan ini 2.5 bulan deposit dan bil utiliti adana RM 2000 + RM 500 + RM 1000 = RM 3500. Dimana bill utiliti itu dikira separuh daripada sewa bulanan kita.  

Begini lah jumlah kiraan yang kita perlu sediakan sebelum kita nak meyewa rumah. Tapi ada juga trick nak dapatkan deposit yang lebih rendah dengan memanjangkan tempoh sewaan selama 3 tahun keatas atau berbincang dengan baik bersama tuan rumah. Jangan lupa juga tanya sekali hidden fee seperti Stamping Fee dan sebagainya.

𝐏𝐞𝐫𝐥𝐮𝐤𝐚𝐧 𝐤𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐬𝐢 𝐤𝐞𝐰𝐚𝐧𝐠𝐚𝐧? Kami bersedia untuk membantu anda mencari jalan terbaik bagi menyelesaikan masalah kewangan anda. 

Anda boleh ℎ𝑢𝑏𝑢𝑛𝑔𝑖 𝑘𝑎𝑚𝑖 ataupun 𝑘𝑙𝑖𝑘 𝑙𝑖𝑛𝑘 𝑑𝑖 𝑏𝑎𝑤𝑎ℎ, kami akan hubungi anda dalam tempoh 𝟐𝟒 𝐣𝐚𝐦. 

https://share.hsforms.com/16zhPfRHERqCbwVMBUXCbBQc7k8j 

Konsultasi Kewangan 𝑷𝑬𝑹𝑪𝑼𝑴𝑨 bagi yang pertama kali bersama kami! 

𝐒𝐥𝐨𝐭 𝐚𝐝𝐚𝐥𝐚𝐡 𝐓𝐄𝐑𝐇𝐀𝐃 𝐬𝐞𝐡𝐢𝐧𝐠𝐠𝐚 𝐎𝐠𝐨𝐬 𝐬𝐚𝐡𝐚𝐣𝐚 ! 

Hubungi Kami untuk Bina Portfolio Idaman Anda

Leave a Reply