𝑵𝒂𝒌 𝑺𝒆𝒘𝒂 𝒌𝒆 𝑵𝒂𝒌 𝑩𝒆𝒍𝒊 𝑹𝒖𝒎𝒂𝒉?

Ramai anak muda zaman sekarang rasa tak berbaloi nak beli rumah sebab dah mahal sangat, lebih baik menyewa sahaja. Kos nak sewa rumah lebih kecil dari beli rumah malahan bayaran bulanan pun lebih rendah berbanding beli. Jadi betul ke lebih elok menyewa berbanding beli rumah?  

Kenyataan ini adalah benar bagi kebanyakan negara maju sebagai contoh di beberapa buah negara ini di mana ini adalah jumlah tahun purata pendapatan untuk beli 1 buah rumah:  

Singapura : 17 tahun  

Vietnam: 17 tahun  

Jakarta: 21 tahun  

Thailand: 27 tahun  

Hong Kong: 45 tahun  

Malaysia: 8 tahun  

Berbanding dengan negara-negara jiran, di sini boleh lihat bahawa Malaysia hanya perlukan pendapatan selama 8 tahun untuk beli sebuah rumah dan ini boleh dikategorikan sebagai masih mampu milik lagi berbanding dengan negara serantau yang lain.  

Dalam masa yang sama ini menunjukkan potensi kenaikan harga hartanah lagi di Malaysia. Menjadikan kos anda beli rumah secara keseluruhan akan lebih rendah berbanding menyewa rumah tersebut. Tambahan pula anda akan memiliki aset tersebut pada penghujung nanti berbanding sewa anda tidak akan memiliki aset tersebut.  

Aset yang anda miliki ini boleh anda gunakan kemudian hari samada jual atau biayai semula dengan bank untuk dapatkan sejumlah tunai. Dalam masa yang sama selagi anda miliki aset tersebut anda juga ada pilihan untuk sewakan semula aset tu menjadikan duit bulanan anda bertambah.  

Pada pandangan Fana, memiliki hartanah adalah pilihan yang lebih baik dan bijak kerana ia memberi impak jangka masa panjang yang lebih positif berbanding menyewa hartanah. Tambahan pula ia juga boleh membantu masa depan anak-anak dengan lebih mudah. 

𝐏𝐞𝐫𝐥𝐮𝐤𝐚𝐧 𝐤𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐬𝐢 𝐤𝐞𝐰𝐚𝐧𝐠𝐚𝐧? Kami bersedia untuk membantu anda mencari jalan terbaik bagi menyelesaikan masalah kewangan anda. 

Anda boleh ℎ𝑢𝑏𝑢𝑛𝑔𝑖 𝑘𝑎𝑚𝑖 ataupun 𝑘𝑙𝑖𝑘 𝑙𝑖𝑛𝑘 𝑑𝑖 𝑏𝑎𝑤𝑎ℎ, kami akan hubungi anda dalam tempoh 𝟐𝟒 𝐣𝐚𝐦. 

https://share.hsforms.com/16zhPfRHERqCbwVMBUXCbBQc7k8j 

Konsultasi Kewangan 𝑷𝑬𝑹𝑪𝑼𝑴𝑨 bagi yang pertama kali bersama kami! 

𝐒𝐥𝐨𝐭 𝐚𝐝𝐚𝐥𝐚𝐡 𝐓𝐄𝐑𝐇𝐀𝐃 𝐬𝐞𝐡𝐢𝐧𝐠𝐠𝐚 𝐎𝐠𝐨𝐬 𝐬𝐚𝐡𝐚𝐣𝐚 ! 

Hubungi Kami untuk Bina Portfolio Idaman Anda

Leave a Reply