𝑬𝑯 𝑩𝑶𝑳𝑬𝑯 𝑻𝑨𝑹𝑰𝑲 𝑲𝑬𝑳𝑼𝑨𝑹 𝑫𝑼𝑰𝑻 𝑻𝑼𝑵𝑨𝑰 𝑫𝑨𝑹𝑰 𝑯𝑨𝑹𝑻𝑨𝑵𝑨𝑯❓❗❓

Tak ramai yang tahu boleh dapatkan duit tunai dari hartanah tanpa jual hartanah tu. Malah ramai sebenarnya yang guna teknik ini untuk beli rumah seterusnya, bayar hutang jahat, hantar anak belajar luar negara dan sebagainya.  

Teknik ini dinamakan refinance. Anda boleh refinance hartanah milik anda di bank asalkan anda hartanah anda penuhi dua kriteria ini: 

– Ada kenaikan nilai pada hartanah tersebut.  

Contoh: Anda beli sebuah rumah teres di Sri Damansara pada tahun 2010 dengan harga RM400K. Kini teres tersebut telahpun bernilai RM800K manakala baki hutang dengan bank adalah RM270K. Maka anda kini boleh refinance sehingga RM720K dan dapatkan tunai sebanyak RM450K.  

– Kos untuk anda refinance adalah lebih rendah berbading tunai anda akan dapat 

Contoh: Ada 2 kos terlibat apabila anda nak refinance rumah. Kos tersebut adalah valuation fee dan kos guaman pinjaman. Asalkan anda masih dapat duit tunai selepas refinance ia masih berbaloi.  

Bagi yang nak refinance rumah tu, pastikan anda tahu berapa banyak yang anda mahu dari proses tersebut supaya lebih mudah untuk anda buat keputusan yang tepat.  

Nak refinance hartanah anda tapi tak tahu cara? Jangan risau team kami ada untuk bantu anda. 

𝐏𝐞𝐫𝐥𝐮𝐤𝐚𝐧 𝐤𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐬𝐢 𝐤𝐞𝐰𝐚𝐧𝐠𝐚𝐧? Kami bersedia untuk membantu anda mencari jalan terbaik bagi menyelesaikan masalah kewangan anda. 

Anda boleh ℎ𝑢𝑏𝑢𝑛𝑔𝑖 𝑘𝑎𝑚𝑖 ataupun 𝑘𝑙𝑖𝑘 𝑙𝑖𝑛𝑘 𝑑𝑖 𝑏𝑎𝑤𝑎ℎ, kami akan hubungi anda dalam tempoh 𝟐𝟒 𝐣𝐚𝐦. 

https://share.hsforms.com/16zhPfRHERqCbwVMBUXCbBQc7k8j 

Konsultasi Kewangan 𝑷𝑬𝑹𝑪𝑼𝑴𝑨 bagi yang pertama kali bersama kami! 

𝐒𝐥𝐨𝐭 𝐚𝐝𝐚𝐥𝐚𝐡 𝐓𝐄𝐑𝐇𝐀𝐃 𝐬𝐞𝐡𝐢𝐧𝐠𝐠𝐚 𝐎𝐠𝐨𝐬 𝐬𝐚𝐡𝐚𝐣𝐚 ! 

Hubungi Kami untuk Bina Portfolio Idaman Anda

Leave a Reply