CASH OUT!

Cash Out adalah menukarkan asset yang bukan duit ke dalam bentuk duit .Terdapat banyak cara nak cash out dalam bidang hartanah ini.Below are a few methods that can be used to do that.

  1. Cashback

Cashback mengambil masa yang agak lama tetapi amat menguntungkan. Langkah pertama adalah membeli property dengan harga yang lebih rendah dari pasaran kemudian “Markup” sedikit harga pada 7 ke 10 tahun yang akan datang untuk dapatkan pulangan wang. Ada juga nampak orang yang mengunakan assest mereka yang sedia ade seperti mengenakan sewa dengan kadar yang berpatutan dengan market semasa untuk mendapatkan sedikit pulangan wang yang membawa kepada positif cash flow.

  1. Jualan

Cara kedua adalah dengan menjual asset kita. Cara ini amat mudah untuk memdapatkan wang tunai secara cepat tetapi asset tersebut akan bukan milik kita lagi.Kebanyakan orang menggunakan cara ini jika mahi membeli asset yang baru apabila asset yang lama tidak diingankan lagi. Kebarangkalian harga jualan assest anda yang sedia ada akan lebih dari harga yang anda masa mula-mula beli dulu.

  1. Refinance

Dari segi refinance pula cash out boleh dapat memalui proses gadai janji ataupun ‘mortgage’. Dengan cari ini anda akan mortgage rumah anda tetapi boleh ditebus balik apabila anda ada duit untuk mendapatnya semula. Cara ini amat effective bagi memastikan propety kita masih berada dalam kawalan kita dan duit yang ada bolehlah digunakan untuk melangsaikan hutang dan lain-lain perkara.

 

Hubungi Kami untuk Bina Portfolio Idaman Anda

Leave a Reply